Janssons frestelse
En klassisk Janssons frestelse passar de flesta av våra högtider. Till påsk är den ett gott inslag på buffén eller som varmt tillbehör.
Du behöver
Receptet är för 4-6 personer.
- 1 kg potatis
- 2 små gula lökar
- 2 1/2 dl grädde
- 30 gram smör
- 1 burk (55 g) ansjovisfiléer
- 1/2 dl ströbröd
- 1/2 tsk salt
- svartpeppar
Gör så här:
Smöra en ugnsfast form stor nog att rymma gratängen.
Skala potatisen och skär den i tunna stavar.
Skala och skiva löken i tunna skivor.
Skär eller klipp ansjovisen i mindre bitar. Spara spadet.
Varva potatis, lök och ansjovis i formen.
Blanda sedan samman grädden med ansjovisspad och salt. Slå blandningen över gratängen.
Klicka eller skiva kallt smör över gratängen och strö över ströbröd så ytan täcks.
Grädda i 175 grader i cirka 60 minuter. Täck ytan med lock eller folie om den tar färg för snabbt.
Det går utmärkt att laga Janssons frestelse i förväg och förvara kallt. Värm i ugn i 125-150 grader och servera gratängen varm på buffén.